Euroopan Unioni ohjaa yrityksiä kohti “regeneratiivisen eli uudistavan kasvun mallia, joka antaa planeetalle takaisin enemmän kuin siltä ottaa”. Markkinaympäristö muuttuu nopeasti tämän tavoitetilan mukaiseksi ja jokaisen yrityksen tulisikin asettaa itselleen regeneratiivinen, eli uudistavan kasvun tavoite. Mutta mitä “uudistava” tarkoittaa yrityksille ja miksi yritysjohdon pitäisi olla tästä kiinnostunut?
Regenerative Business -pelikortit auttavat ymmärtämään, mitä regeneratiivisuus tarkoittaa mm. johtamisessa, yrityksen strategiassa ja tuote&palveluportfoliossa. Löydät sivuston korttipakasta pelikortit ja podcastit, jotka tarjoavat sinulle kokonaisvaltaisen lähestymistavan uudistavan kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehittämiseen. Sen sijaan, että yrityksissä yritetään vähillä asiantuntijaresursseilla ratkaista erikseen erilaisia kompleksisia nykyisen liiketoiminnan aiheuttamia ongelmia (kuten ilmastopäästöt, jätteet, resurssipula, luontokato, sosiaalinen eriarvoisuus), opitaan uudenlainen johtamismalli, joka ratkaisee ongelmien juurisyitä. Kuten kiertotalouden pioneerit ovat todenneet: ”meillä ei ole jäteongelmaa, vaan suunnitteluongelma”.
Tavoitetilana onkin se, että vähitellen yrityksen strategia, liiketoiminnan kehitys ja T&K-työ muuttavat kurssia ennalta ehkäisevään toimintamalliin, eli liiketoiminta on suunniteltu ja toteutettu siten, että näitä ongelmia ei tulevaisuudessa synny. Konkreettisten pelikorteissa esiteltävien työkalujen avulla herätellään miettimään liiketoiminnan kehittämistä uudesta näkökulmasta.
Kortit ovat kooste Ethican asiantuntijoiden ja maailman johtavien uudistavan liiketoiminnan suunnannäyttäjien näkemyksiä sekä kiinnostavimpia case-esimerkkejä. Löydät jokaisesta kortista linkkejä ja lisäluettavaa – tervetuloa uudistavan johtajuuden maailmaan!
Ota uudistava liiketoiminta -podcast kuunteluun!
Uudistava liiketoiminta –podcastin ensimmäisinä huippuvieraina ovat Saara Kankaanrinta, Q Power –ja Soilfood –yritysten sekä Baltic Sea Action Group -säätiön perustaja ja hallitusammattilainen sekä lkka Hämälä, Metsä Groupin pääjohtaja.
1. Jakso: Kaikki alkaa mielenmaisemasta
Onko maailma parempi paikka siksi koska yrityksesi on olemassa? Tämä on kysymys, jonka Unileverin entinen pääjohtaja Paul Polman suuntaa johtajille Netpositive –kirjassaan. Ennen kuin voimme puhua yrityksen toimintamallista, meidän tulee puhua johtajuudesta ja johtajan maailmankatsomuksesta. Tätä teemaa pohdimme Saara Kankaanrinnan kanssa, joka on mm. Soilfood ja Q Power –nimisten yritysten sekä BSAG-säätiön perustaja ja hallitusammattilainen. Mieltä avartavaa keskustelua vetävät Ethican Anne Raudaskoski ja Ville Grönlund.
2. Uudistavan kiertotalouden polku
Voiko uudistavan kiertotalouden polku auttaa globaalien ympäristöhaasteiden ratkaisemisessa sekä tukea talouskasvua samalla, kun säilytämme luonnonvarojemme kestävyyden? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudumme Metsä Groupin pääjohtajan Ilkka Hämälän johdolla, kun hän avaa kanssamme Metsä Groupin arvokasta matkaa siitä, kuinka yritys on omaksunut uudistavan kiertotalousajattelun osaksi toimintaansa. Samalla pääsemme tutustumaan siihen, millaisia muutoksia kunnianhimoinen tavoitetila on vaatinut yrityksen strategiassa ja käytännön toteutuksessa, jotta kiertotalouden mittarit saadaan näyttämään vihreää. Inspiroivaa keskustelua vetävät Ethican Anne Raudaskoski ja Ville Grönlund.