Miten ilmasto ja kiertotalous voidaan huomioida joulun vietossa? Kuinka juhla-aikaamme voisi muokata ilmastoystävällisempään suuntaan ja kuinka voimme toteuttaa kiertotaloutta omassa arjessa ja juhlassa? Alla kiertotalousasiantuntijoiden vinkit ilmastoystävällisempään ja kestävämpään joulunviettoon ruuan, lahjojen ja paketoinnin osalta.

Kiertotalous ei ole vain kierrätystä. Kiertotalous on talousmalli, johon sisältyy sosiaalinen hyvinvointi, kestävät elämäntavat, ilmastoystävällisyys ja materiaalien kierto. Tärkeänä osana on tuotesuunnittelu, jonka lähtökohta on tuotteiden pitkä elin- ja käyttöikä, korkea käyttöaste ja raaka-aineiden pysyminen hyötykäytössä, kertoo Ethican toimitusjohtaja Paula Fontell.

Ruoka

Tee itse tuoreista raaka-aineista, suosi mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Muista erityisesti sesonkiruoka-aineet, kuten kotimaiset juurekset, omenat ja kaalit, sillä ne ovat nyt parhaimmillaan. Joulun alla ulkomailla satoa tuottavat esim. appelsiini, avokado, granaattiomena, päärynä, taateli, klementiini ja bataatti.

Suosi kasvisruokia. Kokeile vaikka seitanpaistia tai kotimaisia helppokäyttöisiä kasvispohjaisia proteiinivalmisteita. Maustamalla saat maukasta! Kokeileminen ei tarkoita, että perinneherkut pitäisi korvata. Testaa ja maista perinteisten rinnalla, vaihda yksi tai kaksi ruokaa.

Valitse eläinperäisistä proteiineista luomuliha, tällöin eläinten hyvinvointiin panostetaan. Kotimainen kala on ilmastoystävällinen valinta.

Lajittele ruuantähteet, jäähtynyt kinkun paistorasva, leivinpaperit ja pehmeät paperit bioroskikseen. Muista myös, että esim. banaanit eivät tarvitse omaa muovipussia kotiinkuljetukseen.

Lahjat

Hyväntekeväisyyslahjat, kuten vuohet ja metsien istutus, ovat jo melko tuttuja monille. Ne ovat eettisiä, mutta saattavat tuntua etäiseltä ja persoonattomalta.

Aineettomissa lahjoissa hyviä vaihtoehtona ovat esim. leffa- tai teatteriliput, lahjakortti kauneudenhoitoon sekä latauskortit nettipalveluihin, kuten Netflixiin, Spotifyyn ja sovelluskauppoihin. Monelle ison päivittäistavarakaupan lahjakortti on myös mieluinen. Nykyisessä usein kiireisessä ajassa myös yhdessä vietetty aika tai yhdessä tekeminen voi olla oiva lahja.

Tavaralahjojen osalta ota selvää mitä lahjan saaja tarvitsee tai on pitkään suunnitellut hankkivansa. Osta mahdollisimman laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita. Kiinnitä huomiota siihen, että saaja voi halutessaan personoida tuotetta esim. kuorien tai rannekkeen vaihdolla ja että siihen on tarjolla lisäosia/päivityksiä. Suosi uusiutuvia luonnonmateriaaleja, kuten puuta. Jos olet kätevä käsistäsi tee lahjat itse. Itsetehdyt lahjat ovat arvostettuja, uniikkeja ja voit vaikuttaa lahjan materiaalivalintoihin.

Ota selvää eri vaihtoehtojen väliltä, onko niissä käytetty kierrätettyjä/uusiomateriaaleja. Laadultaan nämä ovat nykyään yhtä hyviä kuin neitseelliset. -Esimerkiksi Linnan juhlissa nähtiin Verso Foodin edustajilla korut, joiden päämateriaali on 90 % kierrätettyä kullattua hopeaa. Toisissa koruista on myös käytetty kuivattuja härkäpapuja, toteaa Ethican kiertotalousasiantuntija Lotta Immonen.

Paketointi

Jos lahjasi tarvitsee paketoinnin, valitse lahjapaperi, jonka voi kierrättää paperinkeräyksessä tai lahjakassi /laatikko, joita voi käyttää uudelleen tai hyödyntää muuhun. Perinteinen lahjapaperi ei kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska siinä on paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Keräykseen eivät kelpaa myöskään kiiltävät folio- tai alumiinipaperit. Näitä voidaan hyödyntää ainoastaan energiana, jolloin paperin kierto päättyy.

Kokeile sanomalehti- ja aikakauslehtipaperia tai askartele kirjansivuista persoonallinen kääre. Voit myös taitella näistä kauniita lahjarasioita. Kokeile kangasta tai ompele monikäyttöinen pussi. Lahjanauhan sijaan käytä kauniita paperinaruja tai kangasnauhoja. Käytä nauhat, ruusukkeet ym. koristeet uudelleen.

Kauniin paketin saat myös pergamiinista ja voipaperista, sekä voima- ja käärepaperista. Kaksi ensimmäistä kelpaa biojätteen sekaan ja jälkimmäiset kierrätetään pahvi- ja kartonkikeräyksen. Viimeistele ja koristele paperikuvioilla, sido somalla paperinarulla.

Asiantuntijana jutussa toimi kiertotalousasiantuntija Lotta Immonen Ethica Oy:stä