Tampereen Hiedanranta on alue, josta puhutaan jo nyt, vaikka sitä ei varsinaisesti vielä edes ole. Hiedanranta on nimittäin maailman ensimmäinen kansalaisten ja yritysten luoma kiertotalouskaupunginosa! Eli mikä? Reilu yhteisö iloisille ihmisille, uusille kaupunkiratkaisuille, yrityksille ja jakamistaloudelle. Hiedanrannan kaupunginosa edustaa uutta urbaania kiertokulkua, ja fiksua tapaa elää mukavasti.

Tampere panostaa elinvoimaan
Reijo Väliharju, Tampereen kaupungin hankekehitysjohtaja, vastaa Hiedanrannan kehittämisestä. ”Kun kaupunki osti Hiedanrannan alueen, ehdotin heti, että tästä kannattaa tehdä merkittävä kehityshanke. Päätimme, että muut työtehtäväni saavat jäädä ja keskityn vain tähän” Väliharju kertoo. Hyvä niin, sillä kyse on kaupunkirakentamista suuremmasta asiasta, elinvoiman lisäämisestä.

Ideana on:
– Tarjota alueen asukkaille heidän toivomiaan palveluita

– Käyttää kaupunkia jakamistalouden alustana

– Tehdä kiertotalouden liiketoimintamalleista kannattavia

Kaupungistumista uudella tasolla
”Ethica löysi meidät. He olivat kuulleet Hiedanrannasta ja ottivat yhteyttä. Minä puhun mieluummin kestävyydestä kuin kiertotaloudesta. Pohdin miten kaupungistumista voidaan tehdä aivan uudella tasolla.” Väliharju sanoo. Keskustelut Ethican kanssa johtivat yhteiseen hankkeeseen, ja monialainen, kansainvälinen asiantuntijatiimi koottiin Solved Cleantech -verkostosta.

”Tämä oli yksi oman urani positiivisimmista kokemuksista.”

Asiantuntija kannattaa valita huolella

Väliharju on hankkinut asiantuntijatyötä koko uransa ajan ja nähnyt monenlaista tekemistä. Ethican kanssa työ tuntui inhimilliseltä ja Väliharju koki, että Tampere sai kaupunkina vastinetta rahalle. ”Saimme tosi paljon asiantuntijuutta ja työ eteni koko ajan. Ei meillä ollut vielä kirkasta näkemystä, joten halusimme sparrata Ethican kanssa ja kävimme todella monta hyvää keskustelua. He toivat aina lisäarvoa. Tämä oli yksi oman urani positiivisimmista kokemuksista.”

Ongelmien ratkaisemiseen on jo riittävästi viisautta
Väliharju uskoo valtaosan ihmisistä jo ymmärtävän, että tällaista elämäntapaa ei voida jatkaa, ainakaan länsimaissa. ”Olemme maailmalle velkaa” hän sanoo. ”Elintapamme on mukavaa ja turvallista, sujuvaa. Mutta perustuu kuitenkin sille, että me ylikulutamme resursseja, joita luonto meille mahdollistaa. Meidän pitäisi tuottaa yhtä paljon kuin kulutamme.” Väliharju uskoo, että nyt on hetki, jolloin päästään uudelle tasolle. ”On kaupungistumisen ongelmat, mutta toisaalta on myös riittävästi tutkimusta, toimijoita ja viisautta, joiden avulla löytää ratkaisuja.”

Tampere haluaa maailman kärkeen

Tampere haluaa kaupunkina päästä maailman edelläkävijäkaupunkien kuten Vancouverin tasolle ja vähän ylikin. Kuulostaako suuruuden hullulta? Väliharju kertoo varsin järkevät perustelut: ”Meillä on toimiva, turvallinen yhteiskunta, joten ympäristö mahdollistaa paljon. Helsinki tai Tampere on sijoittajille loistavaa aluetta jo pelkästään turvallisuuden vuoksi.” Nyt Väliharjun tulee löytää muutamia avaintoimijoita, pieniä pilotteja ja miksei suuria kansainvälisiä yrityksiäkin.

”Saattavat huomata, että meillä olisi tuolla sopiva kehitysalusta valmiina. Meille olisi tärkeää saada alueen ekosysteemi rakennettua. Haluamme luoda parhaan mahdollisen alueen, joka tarjoaa eväät menestykseen.”

Sielu on jo
Hiedanranta on vanha Lielahden sellutehdasalue. Tällä hetkellä alueella on väliaikaista toimintaa ja aktiivisia ihmisiä sekä paljon pilotteja: luovien alojen yrityksiä, tuhannen hengen kaupunkikulttuurihalli, jossa on Suomen suurin kuivakäymälä – eli alueella ei ole vesivessoja ollenkaan! Kuivakäymälän konehuoneessa on bioreaktori. TTY on tekemässä alueelle leväkasvattamoa, jossa levän viljelyyn käytetään ureaa. Levää kasvatetaan raaka-aineeksi.
Suuren kaupunkisuunnittelukilpailun tulos julkistettiin 10.1.2017. Katso ehdotus täältä.

Oletko Hiedanrantaan sopiva kumppani?
Muutaman lähivuoden aikana Väliharjun on löydettävä alueelle oikeat kumppanit, jotta päästään luomaan kaupunkia, joka mahdollistaa älykkään ja puhtaan tekniikan käyttämisen. ”Yhtälailla meillä on käsityöläisiä, mediaihmisiä ja esimerkiksi Evergreen farming, joka tekee kerrosviljelyä uudella tavalla.” Alueelle on tärkeää, että siellä pilotit todella lähtevät lentoon, kuten on tapahtunut. Väliharju ei halua julistaa mitään, vaan sen sijaan näyttää mitä kaikkea jo tapahtuu! ”Alueen kehitys on tavallaan jo tosi pitkällä, mutta tavallaan tosi alussa.” Sielu ja suuret suunnitelmat alueella on jo. ”Tämä on elämäni paras työkeikka” sanoo Väliharju ja hymyilee. Kun ihminen tekee itselleen ja maailmalle merkityksellistä työtä, sen huomaa.

Katso Hiedanrannan video

Lue lisää Hiedanrannasta:

Haluaisitko, että sinunkin kaupungissasi tehtäisiin jotakin yhtä merkittävää?
Mietitään yhdessä mitä. 
Ota yhteyttä.