Circular Design -valmennuksen aloitustapahtumassa 4.10. luotiin katsaus yritysten toimintaa ohjaaviin ilmasto- ja kiertotaloustavoitteisiin ja sääntelyyn, esiteltiin valmennuksen sisältömoduuleja ja kuultiin yrityksistä, jotka jo toimivat kiertotalousperiaatteella. Tilaisuutta seurasi paikan päällä tai live-striimin kautta yli 200 henkilöä. Ilmaiseen valtion kestävyysstrategian mukaiseen valmennukseen valitaan enintään 50 yritystä, ja hakuaika päättyy 13.10.

Ympäristöneuvos Taina Nikula muistutti puheenvuorossaan, että kiertotalous nähdään virallisissa elimissä ratkaisuna tai osaratkaisuna ympäristö- ja ilmastokriisiin. Kiertotalous tarjoaa paitsi yksittäisiä keinoja myös mahdollisuuksia laajempiin systeemisiin muutoksiin. Circular Design on yksi hallituksen linjaamista ilmastotoimista, jonka toivotaan jatkuvan pilottivuoden jälkeenkin. EU:n taholta on tulossa uusia aloitteita, muiden muassa muutos ekosuunnitteludirektiiviin, kiertotalousasteen tuplaamiseksi.

Ethican konsultointia vetävä Anne Raudaskoski kehui puheenvuorossaan Circular Design -ohjelmaa ainutlaatuiseksi maailmassa, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kansallinen ohjelma polkaistaan käyntiin design-kärjellä. Ei mikään ihme sinänsä, koska kiertotaloutta kehitettäessä törmätään väistämättä muotoiluun. Raudaskoski korosti, että valmennuksen jokaista moduulia vetämään on saatu Suomen parhaat tekijät. Ohjelma, jonka voi suorittaa etänä mistä päin Suomea tahansa, koostuu 45 minuutin podcasteista ja kolmen tunnin työpajoista. Vaikka osa moduuleista on yhteisiä kaikille, yritysjohdolle ja tuotekehittäjille sekä suunnittelijoille on myös omat eriytetyt linjansa, minkä vuoksi kustakin yrityksestä toivotaan valmennukseen vähintään kahta organisaation eri tasoja edustavaa osallistujaa. Ohjelmassa pureudutaan tuotteiden ja prosessien lisäksi myös asiakasrajapintaan ja yrityskulttuurin muutoksen johtamiseen.

Lue koko teksti Design Forumin sivuilla: designforum.fi/artikkeli/ainutlaatuinen-liiketoiminta-ja-muotoilupainotteinen-kiertotalousvalmennus-alkaa-pian/

Ilmoittaudu mukaan (hakuaika päättyy 13.10.): circulardesignsuomi.fi

Lisätietoja ohjelmasta:

Anne Raudaskoski, Head of Consulting & Co-Founder, Ethica
anne.raudaskoski@ethica.fi

Teksti: Virve Juhola, Cape Context Oy
Kuva: Petri Anttila